Mapinátor - náhrada google map v Railworks

Vytvořil sasule, publikováno 02.07.2022 12:56

Projekt Mapinátor vznikl kvůli tomu, abych mohl používat mapové podklady i v 64bitové verzi Railworks.

Autor prvotního nápadu využití podkladů mapy.cz v Railworks je a bude Jáchym Hurtík, jehož aplikace ukázala jednu cestu, kterou lze jít. 

 

Mapinátor funguje tak, že získanou polohu ze hry předá mapám a mapu vykreslí ve svém interním webovém prohlížeči. Obrázek, který takto vznikl, pak předá hře. Webový prohlížeč je založen na projektu Chromium, proto je i balík s aplikací trochu větší. Neprovádějí se zatím žádné další korekce polohy, není nutný převod souřadnic. 

Aplikace je napsána v moderním  jazyce C# .NET 6, proto, pokud již nemáte nainstalováno, budete potřebovat běhové prostředí. Aplikace si o stažení .NET řekne sama. Pokud by si neřekla, pak zde je možné si stáhnout .NET (balíček .NET Desktop Runtime 6.0.6  x64 nebo x86 dle provozované verze aplikace Mapinátor). 

Stažené obrázky jsou kešovány, takže při dalším spuštění se již nestahují. Mapinátor podporuje různé mapové podklady dle webu mapy.cz. Pozor: Ne vždy jsou dostupné mapové podklady pro zvolenou lokalitu ve zvoleném zoomu

Aplikace potřebuje mít vytvořen alias pro web maps.googleapis.com, aby mohla zachytit komunikaci a požadovaný obrázek nahradit tím z mapy.cz. Proto se aplikace snaží do souboru hosts přidat potřebný alias, k čemuž potřebuje práva administrátora. Pokud je aplikace spuštěna s právy administrátora, pak se nemusíte o nic starat. Mapinátor si přidá potřebný alias a při ukončení jej zase zruší. V případě, že je Mapinátor spuštěn bez oprávnění administrátora, musíte alias přidat sami. Pro méně zkušené uživatele tedy doporučuji spouštět s administrátorskými právy.

Možné problémy zjištěné při programování a testování

  • Aplikace se vůbec nespustí - stávalo se na noteboocích s dvěma grafickými kartami. Je potřeba povolit spouštění aplikace na výkonnější grafické kartě.
  • Nepovedlo se spustit server - Na portu 80 poslouchá nějaká jiná aplikace a blokuje jej. Je potřeba danou aplikaci identifikovat a vypnout.
  • Místo čtverců se načte bílý obrázek, případně s textem “Pro toto přiblížení nemáme k dispozici mapový podklad” - V nastavení hry posuňte slider “Zoom level” aspoň jednu pozici doleva.
  • Přeházené čtverce s mapovými podklady
    1. Vymažte souborovou keš v Mapinátoru
    2. Vymažte keš hry v Mapinátoru
    3. Restartujte hru

      Pokud výše uvedené body nepomohou, zkuste jiné přiblížení. Hra má i svou další keš, takže v případě této chyby ani neposílá požadavek na načtení snímku.
  • Mapové podklady vůbec nesedí - Zkontrolujte měřítko zobrazení systému. Mělo by být nastaveno na 100%. Návod je zde.

Stažení

Mapinátor x64

Kategorie